lördag 18 juli 2015

Ljusa surdegsbaguetter

Detta receptet tillsammans med en bit rågsurdeg fick jag för några år sedan av en god vän. Surdegen behövde matas med jämna mellanrum men det blev många goda omgångar av detta bröd innan jag tyvärr misskötte min surdeg. Nu har jag gjort en ny surdeg och receptet på hur du gör den kommer nedan. Det är enkelt att göra den men det tar några dagar. Baguetterna (6 st) är frasiga och goda på utsidan. Hemligheten med frasigheten är att få in ånga i ugnen någon eller några gånger under gräddningen. 
Jag bakade dem lite ljusare än de borde för att kunna köra dem en vända till i ugnen när de ska tinas från frysen. 

Ingredienser till rågsurdeg:

4 dl vatten
4,5 dl grovt rågmjöl


Gör så här:

Vispa ihop 2 dl kallt vatten med 2,5 dl rågmjöl. Välj en riktigt stor bunke och låt stå i rumstemperatur med plastfolie över sig.
Vispa ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl efter 2 dagar och gör likadant igen efter ytterligare en dag. Surdegen ska lukta lite fränt och ha svällt upp. Har den inte har det inte lyckats.
Du kan nu lägga över degen i 1 dl portioner. I plastpåsar kan du frysa in den och ta ut i god tid innan bakning så att den har rumstemperatur när det är dags.
2 dl kan vara lämpligt att spara i en glasburk i kylen.
1 dl använder du till receptet nedan och därefter "matar" du surdegen med 1 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl så att du får en tillväxt till nästa omgång bakning. Surdegen är redo att användas redan nästa dag. Annars är det lämpligt att "mata" den en gång i veckan.


Ingredienser baguetter:

0,25 g jäst
1 dl rågsurdeg
6 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk strösocker
14-15 dl vetemjöl
0,5 msk salt


Gör så här:

Smula jästen och lös den tillsammans med vattnet och surdegen.
Blanda i oljan, salt och socker och knåda sedan ihop en ganska fast deg tillsamman med mjölet.
Blanda gärna med en matberedare och knåda i ca 15 minuter.
Täck skålen med plast och låt vila i 2-4 h.
Sätt ugnen på högsta värme.
Forma 6 avlånga baguetter och lägg på plåtar, skåra eventuellt och låt vila tills ugnen blivit varm.
Sätt in plåtarna i ugnen, häll  1 dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda i 15 minuter.
Häll ytterligare 1 dl vatten i botten av ugnen och sänk värmen till 200 grader (175 grader med varmluftsugn).
Obs! Om du använder vanlig ugn måste du grädda en plåt i taget.
låt svalna på galler utan bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar