Detta receptet tillsammans med en bit rågsurdeg fick jag för några år sedan av en god vän. Surdegen behövde matas med jämna mellanrum men det blev många goda omgångar av detta bröd innan jag tyvärr misskötte min surdeg. Nu har jag gjort en ny surdeg och receptet på hur du gör den kommer nedan. Det är enkelt att göra den men det tar några dagar. Baguetterna (6 st) är frasiga och goda på utsidan. Hemligheten med frasigheten är att få in ånga i ugnen någon eller några gånger under gräddningen.
Jag bakade dem lite ljusare än de borde för att kunna köra dem en vända till i ugnen när de ska tinas från frysen.
Ingredienser till rågsurdeg:
4 dl vatten
4,5 dl grovt rågmjöl
Gör så här:
Vispa ihop 2 dl kallt vatten med 2,5 dl rågmjöl. Välj en riktigt stor bunke och låt stå i rumstemperatur med plastfolie över sig.
Vispa ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl efter 2 dagar och gör likadant igen efter ytterligare en dag. Surdegen ska lukta lite fränt och ha svällt upp. Har den inte har det inte lyckats.
Du kan nu lägga över degen i 1 dl portioner. I plastpåsar kan du frysa in den och ta ut i god tid innan bakning så att den har rumstemperatur när det är dags.
2 dl kan vara lämpligt att spara i en glasburk i kylen.
1 dl använder du till receptet nedan och därefter "matar" du surdegen med 1 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl så att du får en tillväxt till nästa omgång bakning. Surdegen är redo att användas redan nästa dag. Annars är det lämpligt att "mata" den en gång i veckan.
Ingredienser baguetter:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar