onsdag 12 augusti 2015

Äpple-, morots- och valnötsbröd

Saftigt, fruktigt och gott. Framförallt nybakat :-P
Om det är nyttigt? Ja, det är grovt rågmjöl i och fibrer från äpple och morötter.
Receptet ger 2 bröd och det är lämpligt att lägga dem i formar eftersom brödet lätt breder ut sig och blir platt annars.
Ingredienser:
6 dl vatten
25 g jäst
3/4 dl sirap (gärna mörk)
2 msk flingsalt
2 dl rågsurdeg (Så här gör du egen surdeg)
4 dl grovt rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
100 g rivna morötter (2 medelstora)
100 g rivet äpple (3 små eller 2 stora)
175 g valnötter

Gör så här:
Värm vattnet fingervarmt (37 grader) och lös jästen däri.
Tillsätt sirap, salt och surdeg och rör om.
Blanda i mjölet och knåda ihop till en fin deg.
Knåda i äpple, morötter och krossade valnötter. Eventuellt behövs mer vetemjöl efter detta.
Låt jäsa i 90 minuter.
Knåda degen och dela i 2 brödformar.
Låt jäsa i 90 minuter.
Grädda i 250 grader i 30 minuter.
När du sätter in bröden kastar du in lite vatten på en braspanna som du ställt längst ner i ugnen redan innan, så att det är varm. Bröden placerar du gärna på galler i mitten av ugnen.
Efter ca 20 minuter behöver du lägga folie över bröden så de inte blir vidbrända.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar