söndag 23 augusti 2015

Broccolipaj

Denna broccolipaj hade vi som ett tillbehör på vår kräftskiva. Bilden visar hur det såg ut med fyllning utan stanningen och innan gräddning. Jag tycker själv att den blev väldigt god. Man skulle kunna ha den som huvudrätt också men då räcker den inte till lika många så klart. Räkna att den räcker till 8 personer som tillbehör men bara hälften så många som huvudrätt.
Ingredienser:
Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Fyllning:
2 broccolistånd (buketter)
1 stor gul lök
2 dl riven ost
timjan
Stanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt
svartpeppar

Gör så här:
Nyp ihop pajdegen eller kör med en mixer.
Tryck ut pajdegen i pajformen eller kavla och lägg den snyggt i formen. Låt den gå upp längs med kanterna.
Ställ pajformen kallt i minst 10 minuter.
Nagga med en gaffel över hela bottnen.
grädda i 10-15 minuter i 200 grader. Pajen ska vara ljust brun.
Koka hackad lök och broccolin, som skurits i mindre bitar, i ca 15 minuter.
Häll bort kokvattnet. Häll grönsakerna över pajskalets botten.
Strö riven ost överst. Fördela jämnt.
Strö över torkad timjan.
Vispa ihop stanningen och smaksätt.
Häll stanningen över pajen.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Stanningen ska ha stelnat även i mitten och pajen ska ha en brun färg på ytan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar