torsdag 24 december 2015

Vörtbröd

Vörtbröd ska innehålla vört och då köper jag mörk lager. Ibland ska det också vara julmust men det hoppade jag över. Detta bröd blev fast, saftigt och gott. 4 limpor.


Ingredienser:
100 g smör
50 g jäst för söta degar
66 cl mörk lageröl
3 dl vatten
0,5 msk malen nejlika
2 tsk pomeransskal
1 msk ingefära
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
2 dl russin
lika delar rågmjöl och vetemjöl (ca 3 l totalt)
Pensling:
2 msk sirap
2 msk vatten

Gör så här:
Smält smöret och blanda det med vatten och öl. Värm till 37 grader.
Smula jästen ner i en degskål och häll över vätskan.
Blanda ner alla övriga ingredienser och knåda ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 1 h.
Dela degen i 4 bitar och baka ut 4 bröd och lägg på plåtar.
Låt jäsa i 1 h till.
Pensla med vatten och sirap som du blandat.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar