söndag 26 februari 2017

Kleftiko

Lammgrytan vi åt i Grekland hette kleftiko. Naturligtvis blir det inte lika gott när man gör det själv. Men nästa gång ska jag ha lammet i småbitar och ha den mycket längre i ugnen. Det var gott men inte så smältande kött som det skulle vara. Det blev så mycket sås till att vi dagen efter mixade den och åt den som soppa med resterna av tzatzikin till.  6 portioner.
Ingredienser:
1,3 kg lammstek
1 dl citronsaft
4 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 vitlöksklyftor
4 gula lökar (finhackade)
2 burkar krossade tomater
1,5 dl tomatpuré
4 msk fond
4 msk torkad timjan
4 msk torkad oregano
3 msk torkad rosmarin
4 tsk kanel
4 msk olja
3 tsk socker

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en blötlagd keramikgryta. 
Putsa köttet och skär i bitar. Lägg i grytan och rör om.
Ställ in i ugnen i 175 grader i ca 2 h eller mer.
Servera med tzatziki, klyftpotatis med timjan och fetaost.

Nedan syns soppan vi gjorde dagen efter genom att mixa såsen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar