torsdag 27 oktober 2016

Mozarella

Jag gillar ju att testa hur man gör saker från grunden och här testade jag att göra egen mozzarella. Jag räknade ut priset och kom fram till att det inte är lönt att göra egna. 6 bollar blev det av detta

Ingredienser:
4 l fet mjölk
0,5 dl citronsaft eller 1,5 tsk citronsyra
1 tsk löpe

Gör så här:
Häll mjölken i en stor kastrull.
Blanda ut citronsaften med 1 dl kallt vatten eller citronsyran med 2 dl kallt vatten och häll i mjölken.
Värm till 37 grader och tillsätt då löpen.
Rör om, ta bort från plattan och låt det sedan stå och bli stilla.
Efter en liten stund kan du ta med en kniv och skära så att löpen kommer åt överallt.
Ta upp massan med en hålslev och lägg i microsäker form.
Värm i micran i 1 minut.
Ta upp och krama ut och knåda. Dela i 6 bollar och rulla ihop dem ordentligt.
Lägg i isvatten.
Låt ligga i isvatten i kylen tills du ska använda den. Obs! Håller inte särskilt länge.
Krydda gärna med t ex tomatkrydda, salt eller salladskrydda när du serverar för mozarella är väldigt smaklös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar