tisdag 27 mars 2018

Surdegsbröd med skorpa

Ett mycket gott naturellt surdegsbröd, helt utan jäst. Med möjlighet att lägga till nötter, torkad frukt och/eller frön. Recept med fyllning kommer imorgon.
Ingredienser:
Dag 1 morgon:
100 g rågsurdeg (se detta recept)
100 g rågmjöl/sikt
2 dl vatten

Dag 1 kväll:
Morgonens deg
5 dl ljummet vatten
500 g vetemjöl
400 g rågsikt
1 msk salt (ja, faktiskt så här mycket)

Gör så här:
Rör i hop degen på morgonen.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur.
Blanda ihop med resten av ingredienserna på kvällen.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur till morgonen dagen efter.
Häll ut degen och dela den i två bitar.
Forma två bröd och lägg på en plåt.
Låt jäsa i ca 1 h.
Grädda i 275 grader i ca 15 minuter. Lägg gärna in isbitar på botten av ugnen.
Öppna ugnen och släpp ut ångan.
Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
Använd gärna termometer och kolla så att brödet nu håller 98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar