torsdag 23 februari 2017

Rotfruktsgratäng

Det var ju gott att blanda ut lasagnen med rotfrukter så att den blev matigare, nyttigare och mer smakrik. 6 portioner.
Ingredienser:
1 hackad lök
2 st palsternackor
2 st kålrötter
3 st morötter
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
400 g färs
1 msk färska örter eller 1 tsk torkade (t ex mejram och timjan)
2 burkar krossade tomater
2 msk olja
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 msk fond
1 krm muskot
12 st lasagneplattor
1 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skala och hacka lök och rotfrukter fint, stek i olja. Pressa ner vitlök och tillsätt färs. Bryn tills den fått färg. Krydda med salt, peppar, timjan och mejram. Tillsätt tomater och sjud under lock ca 30 min.
Smält margarin i en kastrull, tillsätt mjöl och låt det steka en stund under omrörning. Häll på mjölk och vatten och tillsätt buljongtärning. Koka upp under omrörning och smaka av med salt, peppar och muskot. Låt sjuda ca 5 min.
Täck botten av en ugnsfast form med lite sås. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och såsen och strö över riven ost.
Grädda i ugn ca 30 min i 250 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar